Tekstgrootte A A

Samen Dementievriendelijk

Wat een succes is de cursus Samen dementievriendelijk geweest. Ongeveer 150 personen hebben deelgenomen aan de cursus die werd georganiseerd in samenwerking met de Ketenzorg Dementie, de gemeente Goeree-Overflakkee en stichting Paulina.nu.

Wat begon als een ideaal om gemeente Goeree-Overflakkee dementievriendelijker te maken is uitgewerkt en uitgevoerd naar acht cursussen van 2,5 uur. Van burgers tot professionals en van mantelzorgers tot vrijwilligers hebben deelgenomen aan de cursus. Ieder met zijn eigen ervaring en vraagstukken. Door middel van de GOED methode werd de cursisten geleerd wat ze kunnen doen als zij iemand tegen komen die verward overkomt en wellicht met een vorm van dementie te maken heeft. Bij deze methode staan de letters voor hoe je het beste iemand met dementie zou kunnen benaderen: G staat voor Geruststellen. O staat voor Oogcontact maken. E staat voor Even meedenken en de D staat voor Dank je wel.

Tijdens de cursus wordt door middel van een korte oefening uitgelegd hoe mensen met dementie hun ziekte ervaren. In één keer is het heel duidelijk hoe het is voor de patiënt zelf. Dat stukje begrip is wat zo belangrijk is in de omgang met de mensen met dementie. Bijna 150 personen hebben geleerd met respect en op een GOED(e) manier de gemeente Goeree- Overflakkee een stukje dementievriendelijker te maken. In 2020 zullen zeker weer nieuwe cursussen plaatsvinden. Houd u de site in de gaten.