Alzh… enzo…
Tekstgrootte A A

Alzh… enzo…

Afgelopen donderdag organiseerde de projectgroep Dementievriendelijke Hoeksche Waard twee bijeenkomsten in het kader van Wereld Alzheimerdag, een in Strijen en een in Oud-Beijerland. Ruim 100 mensen woonden de gevoelige, realistische en humoristische theatervoorstelling Alzh… enzo… van Kees van der Zwaard bij. Daarna konden zij informatie inwinnen en napraten bij vier thematafels over mantelzorg en dementie, thuiswonen met dementie, het Odensehuis HW en het Alzheimer Trefpunt.

De middagbijeenkomst vond plaats in Dorpshuis Streona, waar men onder het genot van een kopje koffie of thee en koekjes die beschikbaar ware gesteld door Bakkerij Voordijk de voorstelling kon bijwonen. De avond werd geopend met een vraaggesprekje met wethouder Joanne Blaak-Van de Lagemaat, die het belang van goede voorlichting en training bevestigde door aan te geven hoe weinig zij wist van omgaan met mensen met dementie toen zij na haar opleiding in de verpleging ging werken: ‘Gelukkig is er veel veranderd en weten we nu dat mensen met dementie nog lang een heel zinvol leven kunnen hebben.’

Dementie is een belangrijk thema in de Hoeksche Waard. Er zijn op dit moment naar schatting 1600 mensen met dementie op het eiland en de bevolking vergrijst sneller dan landelijk.  Dat betekent dat iedereen ermee te maken krijgt. Het is daarom belangrijk dat mensen weten waar ze terecht kunnen en wat er voor hen geregeld en georganiseerd wordt. Zoals het Alzheimer Trefpunt dat iedere tweede dinsdagmiddag van de maand plaatsvindt en waar iedereen die met dementie te maken heeft terecht kan, de laagdrempelige inloop op verschillende plaatsen op het eiland en  mantelzorggesprekken in het Odensehuis.

Voor meer informatie kan men terecht bij de sociaal makelaars van Welzijn Hoeksche Waard via 088-7308900, of direct bij MEE Plus, Odensehuis HW en het Alzheimer Trefpunt Hoeksche Waard.