Tekstgrootte A A

Alles voor die glimlach

Dementie hoeft geen eindstation te zijn

De diagnose Alzheimer dementie trekt vanaf 2019 een wissel in het levenspad van Hans en Wil Hanswijk. Tegen alle adviezen van medici en hun omgeving in, toeren ze nu samen per camper door Europa. Donderdag 14 maart stond ‘Ons campertje’ voor de deur van Het Prieel bij De Staver in Sommelsdijk. Binnen luisterden ruim 125 mensen ademloos naar hun verhaal. 

Op uitnodiging van Alzheimer Nederland afdeling Goeree-Overflakkee/Hoeksche Waard, zitten Hans en Wil op het podium samen met casemanagers dementie Marianne Tanis en Jannie van Eck. Hans krijgt hier energie van. “Ik vertel ons verhaal graag om te laten zien dat dementie met een andere levensstijl geen eindstation hoeft te zijn.” Op de vraag of deze avond voor Wil teveel prikkels geeft antwoord Hans resoluut: “De glimlach die ik op haar gezicht zie, is voor mij een teken dat ze tevreden is. En morgen slaapt ze door vermoeidheid langer uit, dat is voor mij ook geen straf”, lacht Hans. 

Open zijn over diagnose geeft rust en begrip

Hans en Wil kennen elkaar al 54 jaar. Hun kinderen hadden eerder door dat er iets niet klopte dan Hans zelf. Eerlijk geeft hij toe: “misschien wilde ik het ook wel niet zien”. Vanaf het moment van de diagnose is Hans naar zijn omgeving open over het feit dat zijn vrouw dementie heeft. “Dat geeft rust. Als je het verzwijgt, weten ze het niet en worden reacties verkeerd begrepen. Begrip maakt contact makkelijker.” 

Alles voor die glimlach

Hans wil maar voor één ding zorgen en dat is dat Wil geniet. Hun woonhuis blijkt, zeker tijdens de coronapandemie, hier niet de geschikte plaats meer voor. Het verdwalen in de grootte ervan maakt haar verdrietig en onrustig. Een camper, waar ze vroeger ook vaak mee op pad gingen, geeft nu een kleine vertrouwde wereld die rust en geborgenheid geeft. Onderweg genieten ze van de omgeving en de natuur. Na één uur rijden stoppen ze, drinken wat en maken een wandeling. “We lopen altijd hand in hand. Zo voel ik hoe Wil zich voelt en lees haar mimiek en gezicht. Als ik haar glimlach zie, ben ik ook tevreden.” 

Wat als…

Hans en Wil kiezen voor reizen door Europa en als het in Nederland koud is zoeken ze de warmte in Spanje op. Het roept praktische vragen op vanuit de zaal. Hans begrijpt die. “Ik heb met onze zoons afspraken gemaakt. Zo laat ik bijvoorbeeld elke ochtend even weten dat we wakker zijn en ‘s avonds dat we gaan slapen. De camper heeft – en Wil draagt een GPS-tracker en we staan altijd op een plaats waar internetverbinding is. Om te voorkomen dat Wil ‘s nachts onrustig is slaapt ze onder een verzwaringsdeken.” 

Volhouden

“Ja, ik heb ook weleens eenzame momenten”, geeft Hans toe op de vraag hoe hij het allemaal volhoudt. “Maar de glimlach van Wil geeft mij zóveel voldoening. En mijn zoons en vrienden steunen mij door dik en dun. Ik kan ze altijd bellen!” Ook een avond als deze, geeft Hans energie. “Door lezingen, social media, de waarderingen, reacties en contacten die je daardoor krijgt voel ik me gesteund.” In de zaal wordt instemmend geknikt, gevolgd door een daverend applaus. 

Denk in mogelijkheden

Ondanks beperkingen is het streven van Hans toch een zo mooi mogelijk leven samen te hebben. Samen met de casemanagers is hun advies: “denk in mogelijkheden. Beweeg mee met degene die dementie heeft. En als reizen met een camper geen optie is? Een weekendje of een weekje weg kan ook. Doe wat mogelijk is; leef en geniet. Dementie hoeft geen eindstation te zijn.” 

Volg Hans en Wil of koop hun boek

Hans en Wil delen elke dag hun verhaal via de Facebookpagina ‘Ons campertje’. Ook kwam een boek met dezelfde titel uit over de eerste reizen in Europa. Tijdens de Trefpunt bijeenkomst signeerde Hans ze voor de kopers. Het is alsnog te koop bij boekhandel Dekker-Van Esbroek in Middelharnis. 

Herkenning tijdens Trefpunt bijeenkomsten

Alzheimer Nederland organiseert juist voor mensen met dementie en hun mantelzorgers of voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp, Trefpunt bijeenkomsten als deze. Herkenning en ontmoeting staan centraal. 

Dinsdag 14 mei is de volgende Trefpunt Bijeenkomst in De Overkant in Ouddorp, met als thema ‘De juiste snaar raken.’ Duo Voci geeft deze avond naast uitleg over muziekbeleving bij dementie ook optredens. Kijk voor meer informatie op https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/goeree-overflakkeehoeksche-waard/alzheimer-trefpunt-ouddorp