Tekstgrootte A A

Careyn start in drie gemeenten met het ‘volledig pakket thuis’

De gezondheidszorg in Nederland staat onder druk. Het besef dat het zo niet langer houdbaar is dringt steeds meer door. Ook bij zorgorganisatie Careyn werken ze aan oplossingen. Die liggen vooral in het verleggen van de focus naar “zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan”. Daarom start Careyn in Maassluis, Rozenburg en Brielle vanaf 1 februari met een nieuwe dienst: het volledig pakket thuis.

Met het Volledig Pakket Thuis gaat Careyn bij de cliënten thuis langdurige ondersteuning leveren. De indicatie is dezelfde als bij een opname in een verpleeghuis. Toch wordt er bewust niet over ‘verpleeghuiszorg’ gesproken. Het is andere zorg, anders georganiseerd en met minder regeldruk.

Zorgmanager Nicole Vooijs zegt daarover: “Er is veel meer tijd en aandacht voor de cliënt. We kijken ook veel minder met een zorgbril. Een groot deel van het team bestaat dan ook uit ‘leefondersteuners’. Die naam is niet voor niets gekozen. Daarbij kijken we ook heel goed wat iemand nog zelf kan. Zelf of met ondersteuning van de partner, familie, buren of vrijwilligers.” Maar die ondersteuning kan ook door de inzet van technologische snufjes. Alarmering, een digitale sleutelkluis, een medicijndispencer of geavanceerde leefstijlmonitoring behoren tot de mogelijkheden.

Vooijs: “Maar het blijft allemaal ‘menselijk’. Gezellig een kopje koffie drinken, samen de dag doornemen, even een korte wandeling. Het hoort er allemaal bij.” En dat niet alleen. Wie kijkt naar wat Careyn levert bij een volledig pakket thuis ziet dat daar ook bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning en een maaltijdvergoeding toe behoort. Het is een compleet pakket van welzijn, zorg en servicediensten, volledig afgestemd op de situatie van de cliënt en daar geleverd waar het kan. Bij Careyn noemen ze dat ook wel ‘passende zorg’.

Careyn start in Zuid-Holland met teams in Maassluis, Brielle en Rozenburg. Voor Careyn is het leveren van deze dienst in deze vorm bij de mensen thuis nieuw. In februari wordt dan ook gestart met kleine teams en een beperkt aantal cliënten. De verwachting is echter dat snel meer cliënten geholpen kunnen worden. Dat is ook nodig, want veel mensen staan op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Voor die groep zou een volledig pakket thuis een zeer aantrekkelijk alternatief kunnen zijn. Zij kunnen daarmee thuis blijven wonen, met de vertrouwde mensen om hun heen.

Meer informatie over het Volledig pakket thuis vindt u in onze folder.