Tekstgrootte A A

Is behandeling mogelijk?

Dementie is ongeneeslijk. Wel is het vaak mogelijk de symptomen te verlichten, de kwaliteit van leven te verbeteren en de achteruitgang in functioneren te vertragen.


Dementie kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn ouderdom, slechte doorbloeding van de hersenen en de ziekte van Parkinson. Het is belangrijk dat iemand die signalen van dementie vertoont in een zo vroeg mogelijk stadium door een arts wordt onderzocht. Is er sprake van dementie, dan volgt behandeling. Soms met medicatie, maar vaak ook niet.


Medicijnen tegen dementie
Er zijn geen medicijnen die dementie kunnen genezen. Bij de vormen Alzheimer en Lewy Body wordt soms medicatie voorgeschreven die de ziekte afremmen of de effecten van dementie verminderen. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en werken bij de één beter dan bij de ander.


Behandeling zonder medicatie
Er zijn verschillende vormen van behandeling die een positief effect kunnen hebben op de kwaliteit van leven. U kunt hierbij denken aan regelmatig bewegen, logopedie, ergotherapie en psychologische hulp.

Op de website van Alzheimer Nederland kunt u meer informatie vinden over de verschillende behandelmogelijkheden.