Grootte tekst:

A-

|

A+

Lotgenotengroep

60 plussers vertellen over hun dementie

Ja u leest het goed. Wij wonen op Goeree Overflakkee en helaas hebben wij een ongeneeslijke ziekte. Dementie is een ziekte of vollediger gezegd : een syndroom....

De vriendelijke neurologe van de geheugenpoli in Dirksland heeft ons verteld dat we Alzheimer hebben. aan de buitenkant kunt u niets aan ons zien. Wij voelen ons niet echt ziek, maar hebben wel last van deze ziekte! Zeker omdat we nog betrekkelijk jong zijn. Daar reken je toch niet op?

Er zjn ook mensen van onze leeftijd die een andere vorm van dementie hebben. Ook dit zijn ziektes die evenals "onze" Alzheimer niet te genezen zijn.

Helaas... wij hebben het niet alleen. Onze echtgenoten lijden ook mee, we hebben het samen. Want dementie heeft invloed op alles. Zij merken dat wij dingen vergeten, hebben veel geduld nodig en ervaren ook de pijn en het verdriet van achteruitgang.

Maar...wij hebben allen besloten om zoveel mogelijk actief te zijn. Onderdeel uit te blijven maken van de maatschappij. Dus..u kunt gerust aan onszelf vragen hoe het met ons gaat! En mocht het in de toekomst niet meer mogelijk zijn om u goed te kunnen antwoorden, dan helpen onze partners erbij.

Wij hebben een vraag aan u: wilt u ons als gewone mensen blijven zien en ook zo met ons omgaan?  En vindt u dit moeilijk of weet u niet goed hoe u dit kan doen? Wij praten er graag over. Maar u kunt ook u licht opsteken tijdens een Alzheimeravond, die elke eerste van de maand in het dienstencentrum wordt gehouden.

En als u www.alzheimer-nederland.nl intypt op uw computer, dan vindt u een schat aan informatie. Vier mensen per uur worden in ons land getroffen door dementie. Wij hopen niet dat u het krijgt.

Maar herkent u zich in bovenstaande en bent u een lotgenoot van ons? Is bij u de diagnose dementie ook gesteld en bent u rond de 60?
U bent van harte welkom op ons lotgenoten contact. Wij komen een paar keer per jaar met onze partners bij elkaar en maken graag kennis met u.

Voor meer informatie kunt u mailen of bellen naar casemanager Marianne Tanis via het e-mailadres marianne@ketenzorgdementie-nl of telefoonnummer 06-30681739. 

Wat als uw partner dement wordt?

De problemen die zich voordoen wanneer uw partner een psycho geriatrische aandoening krijgt zijn complex. Het is een weg die gepaard gaat met veel verliezen en voortdurend nieuwe problemen. Zorgen, denken en geruststellen zijn voortdurend aan de orde. Veel mantelzorgers zijn overbelast en vragen zich af of ze het goed doen. Ook de relatie verandert ingrijpend.

Door het voortdurend herhalen van dezelfde antwoorden, de nachtelijke onrust en de risico's die zich voordoen, wordt de mantelzorger lange tijd overvraagd. 

Goede ondersteuning is nodig omdat tijdens het hele proces ingrijpende verliezen worden geleden en keuzes worden gemaakt voor de partner. Het is fijn om geregeld mensen te ontmoeten die hetzelfde meemaken. De lotgenotengroepen zijn gericht op het delen van ervaringen en op informatie - en kennisoverdracht. De groep wordt begeleid door de casemanagers van de Ketenzorg Dementie Hoeksche Waard. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de casemanagers.